Wiki de nines japoneses

Tot el relacionat amb les figures, merchandaising nines, des de bjd a blythes, pullips, dals, dollfies, Pinky's, etc.

Moderador: Hachi

Wiki de nines japoneses

EntradaAutor: Hachi » 21 oct. 2010 22:51

Doncs aquest espai serà per anar posant l'informació de cada tipus de nina japonesa.
És un post d'informació bàsica explicant cada tipus de nina japonesa que existeix tipus wikipedia (d'aquí el nom), no és un post per posar fotos, per això podeu obrir un post qualsevol al fòrum de nines japoneses. I per dubtes que pugin sorgir sobre algun aspecte de cada nina o jo que se xD.
Per ara la meva idea és posar un post per cada tipus de nina que hi ha.


BJD (Ball Jointed Doll)
BJD són les sigles de Ball Jointed Dolls (nines articulades de boles), tot i que normalment al nostre país s'anomenen nines articulades de resina.

Què són?
A l'actualitat aquestes sigles fan referència a les nines articulades modernes de resina creades a Àsia, per això, també són conegudes com a ABJD (asian ball jointed doll), tot i que popularment se les anomena amb noms incorrectes com Dollfie o Super Dollfie, noms derivats de les primeres nines d'aquest estil que van sortir a la venta i que pertanyen a la marca Volks.
Per tant, BJD, ABJD i Super Dollfie sí són el mateix, tot i que Super Dollfie es refereix només a les nines d'aquest tipus creades per Volks d'una mida concreta (SD 60 cm més o menys) i que van ser les primeres en el marcat.
Imatge

En canvi, les Dollfies no són BJD.

Història
El primer prototip de BDJ asiàtica actual va néixer de les mans de l'escultor cap de l'empresa Volks, amb el nom de Akihiro Enku. Enku va fer una nina que rescatava el sistema de nines articulades del segle XIX que es caracteritzava per les articulacions de boles unides per cordes. Ell, en lloc d'utilitzar porcellana com a l'antiguitat, va decidir utilitzar la resina, un material que les feia molt més resistents i versàtils, a més de tenir un toc més modern.
Imatge

Aquesta nina la va fabricar Enku com a regal per a la seva esposa, però Volks li va agradar tant que van decidir fer una producció comercial, creant així una nova línia de nines de resina de 60 cm que es van anomenar Super Dollfie. La seva primera entrada al mercat van ser les quatre germanes en 1999, creant les bases d'un nou mercat de nines articulades de resina moderna.
Imatge Imatge Imatge Imatge

Les quatre germanes o també F-01 són la Sara, Nono, Nana i Megu (a les fotos respectivament). Les quatre tenen el mateix motlle de cap, és a dir, les faccions de la cara, els ulls, llavis són iguals per les quatre; el que les diferencien són el maquillatge, color d'ulls, i perruca, ja que són diferents per totes elles.
Més tard van aparèixer les primeres marques de nines BJD fora de Japó. Corea va ser el primer país en comercialitzar les seves pròpies nines, amb les marques de Luts o Custom House. L'any 2003 és l'any que es considera quan van començar a néixer comercialment per a tot el món les marques coreanes.

Característiques
Trets de les BJD. El que defineix les BJC com a BJD són les seves articulacions que estan fetes de resina i neixen amb la mateixa finalitat, són nines pensades per la personalització, és a dir, segons el gust del client aquest pot personalitzar la nina com a ell vulgui.

Material. Les BJD estan fetes únicament de resina. El tipus de resina que s'utilitza per a fabricar-les no és una resina natural, sinó una derivació especial del plàstic.

Articulacions. La característica comuna dels cossos de BJD és que estan fets per peces amb articulacions estudiades que s'uneixen mitjançant gomes. El sistema és molt senzill, una goma manté en tensió el cors de la nina des del cap, passant pel tors, fins arribar als turmells; l'altra s'encarrega de mantenir units els braços d'una nina a altra passant pel tors.
Imatge
Avatar de l’usuari
Hachi
Ningyou no hime
 
Entrades: 8190
Membre des de: 13 maig 2008 17:15
Ubicació: 人形の世界

Re: Wiki de nines japoneses

EntradaAutor: Hachi » 21 oct. 2010 22:53

Dollfie
La Dollfie és una nina de vinil, generalment de 27 cm i a escala 1/6, fabricada per la companyia japonesa Volks. La principal característica de les dollfies és la seva versatilitat, ja que són completament personalitzades i cap dollfie ha de ser igual si es vol.

Existeixen algunes edicons limitades de dollfies podent aquestes estar badades en manga i anime o ser personatges originals de volks. Però, la gran majoria de dollfies són les que crea el comprador utilitzant diferents cossos i caps disponibles, tot i que a vegades els cossos inclouen un cap.

Hi ha altres marques a part de Volks com Noix de Rome o Obitsu, que ofereixen productes similars, però Dollfie amb aquest nom pròpiament només és de Volks.
Imatge
Avatar de l’usuari
Hachi
Ningyou no hime
 
Entrades: 8190
Membre des de: 13 maig 2008 17:15
Ubicació: 人形の世界

Re: Wiki de nines japoneses

EntradaAutor: Hachi » 21 oct. 2010 23:05

Pullip
Les pullip són unes nines col·leccionables creades per la companyia coreana Chunsang Chunha i distribuïda per Jun Planning.

Història
Les primeres Pullips van sortir al mercat al 2003 i es caracteritzaven per tenir un cap més gran del normal i un cos molt articulat. Tenen un mecanisme d'ulls que permet que aquests es moguin d'un cantó a l'altre, picar l'ullet per mitjà d'uns botons que tenen al coll.

Les primeres nines es van fabricar amb un cos en el que es podien veure els cargols (cos 1). A principis de gener del 2004 les Pullips van passar a tenir un nou cos que era molt més lleuger i en el que ja no es veien els cargols i un cos tou (cos 2). Al 2005 van sortit amb un cos nou fet de plàstic dur (sense el tors tou) i nines amb bisagres.

En aquesta línia de Pullips pertanyen també les Dals, els Taeyang i les Little Pullips.
L'altura d'aquestes nines es de 30 cm aproximadament.
Imatge
Pullip



Imatge
Dal



Imatge
Taeyang
Avatar de l’usuari
Hachi
Ningyou no hime
 
Entrades: 8190
Membre des de: 13 maig 2008 17:15
Ubicació: 人形の世界

Re: Wiki de nines japoneses

EntradaAutor: Hachi » 21 oct. 2010 23:28

Blythe
La Blythe és una nina creada el 1972 per la companyia de joguines de EE.UU Kenner, i que actualment ja no existeix.

Història
Les nines Blythe van ser desenvolupades inspirant-se amb els dissenys de Margaret Kaene, de manera semblat a moltes nines americanes dels anys 60 i 70.

La seva principal característica era els seus ulls, que tenien la possibilitat de ser tancats i de canviar-se el color de l'ull gràcies a una corda amb un tirador (coneguda popularment com a “pullstring”) situada a la part posterior del cap, i que no es veu ja que hi ha el cabell. Les nines Blythe només es van vendre als EE.UU, tot i que es produien a Hong Kong, durant l'any 1972; perquè no van ser gaire populars (les nenes americanes de l'època tenien por del seu cap desproporcionat) i això va fer que desapareixessin de les botigues ràpidament.

Trenta anys després de la seva primera comercialització, les Blythe van recuperar la seva popularitat. Al 1997, la productora Gina Garan va rebre una Kenner Blythe original del 1972 com a regal d'un amic i va començar a utilitzar-la com a model per a millorar les seves habilitats com a fotògrafa. Més tard al 1999, una trobada casual amb la japonesa Junko Wong, responsable de CWC, va aconseguir que les Blythe captessin l'atenció dels executius de Parco -un popular centre comercial japonès- i de fabricants de joguines japonesos.

Al 2000, Gina va publicar el seu primer llibre de fotografia de Blythe a Chronicle Books. Més tard al mateix any, la companyia americana Hasbro (successora de Kenner) va cedir els drets de la Blythe a la japonesa Takara. La primera “Neo Blythe” (ja fabricada per Takara) fa ser utilitzada en una campanya televisiva dels magatzems Parco amb un gran èxit instantani. Aquest fet va permetre la tornada de les Blythe als EE.UU, i d'allà a la resta del món per ser un producte destinat al col·leccionisme destinat als adults.
Imatge
Avatar de l’usuari
Hachi
Ningyou no hime
 
Entrades: 8190
Membre des de: 13 maig 2008 17:15
Ubicació: 人形の世界

Re: Wiki de nines japoneses

EntradaAutor: Hachi » 21 oct. 2010 23:54

Pinky Street
Les Pinky són figures de plàstic dissenyades per BabySue i fabricades per la companyuia japonesa Vance Project.
El seu tret principal són les parts intercanviables que tenen: els caps, l'estil de cabell, la roba, i els accessoris.
Imatge


Les figures tenen una mida de 10 cm aproximadament. Moltes edicions especials dels sets de Pinkys són produïdes basades en caràcters japonesos de l'anime, manga i videojocs. Algunes de les edicions especials són presentades al Wonder Festival de Japó.
Dins aquest món hi ha una gran comunitat de costumització.

Vuit sèries originals de Pink sets van ser realitzades entre el 2003 i el 2009. Aquestes sèries consisteixen amb dos o tres figures amb diferents caps i roba, les quals tenen assignada un nom i un codi numèric. Per exemple la primera Pinky era Yoshiko amb el codi numèric PK001.

Tot i les primeres Pinky, hi ha molts altres sets dissenyats per BabySue amb la col·laboració amb altres artistes japonesos. Moltes d'elles estan basades com s'ha dit abans amb sèries de manga i anime com: Air Gear, Fruits Basket, Gunslinger Girl, Haruhi, Evangelion, Sakura Wars, Shakugan no Shana, Tenjho Tenge, etc. I un altre número de figures estan basades en videojocs com King of Fighters, Mahoroba Stories, Monster Hunter, Street Fighter, etc.

Imatge
Avatar de l’usuari
Hachi
Ningyou no hime
 
Entrades: 8190
Membre des de: 13 maig 2008 17:15
Ubicació: 人形の世界


Torna a: Figures, merchandaising i nines

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 0 visitants

cron